TG.07. sporządzanie potraw i napojów

TG.07. SPORZĄDZANIE POTRAW I NAPOJÓW

Absolwent szkoły ponadgimnazjalnej po ukończeniu kursu TG.07 i zdaniu egzaminu zawodowego zdobywa zawód kucharz.

Liczba godzin kształcenia na kursie wynosi 650 godzin dydaktycznych. Kurs realizowany jest w modułowym programie nauczania.

Treści kształcenia obejmują:

  • gospodarowanie żywnością
  • użytkowanie  wyposażenia oraz przestrzeganie procedur w gastronomii
  • przechowywanie żywności
  • wykonywanie czynności przygotowawczych do produkcji potraw
  • sporządzanie  i ekspedycja podstawowego asortymentu potraw jarskich
  • sporządzanie i ekspedycja  podstawowego asortymentu zup i sosów
  • sporządzanie i ekspedycja podstawowego asortymentu potraw z mięsa zwierząt rzeźnych, drobiu, ryb
  • sporządzanie i ekspedycja podstawowego asortymentu zakąsek
  • sporządzanie i ekspedycja podstawowego asortymentu deserów i wyrobów ciastkarskich
  • sporządzanie i ekspedycja podstawowego asortymentu napojów
  • przygotowanie posiłków codziennych, okolicznościowych,  wegetariańskich, dietetycznych oraz wybranych kuchni regionalnych i świata
  • przestrzeganie przepisów BHP
  • posługiwanie się językiem obcym zawodowym
  • podejmowanie i prowadzenie działalności gospodarczej

Typowe miejsca pracy:

  • zakłady gastronomiczne
  • firmy cateringowe
  • obiekty hotelowe
  • pensjonaty
  • domy wczasowe
  • jednostki gospodarcze prowadzące działalność gastronomiczną
  • prowadzenie własnej działalności gospodarczej

Tu znajdziesz szczegółowe efekty kształcenia

ORGANIZACJA ZAJĘĆ NA KURSIE

  • Uczestnikiem kursu może być osoba pełnoletnia o dowolnym poziomie wykształcenia
  • Zajęcia na kursie odbywają się co tydzień, w weekendy
  • Kurs rozpocznie się 28.09.2019 a zakończy 6.12.2020 roku.
  • Nauka odbywa się na podstawie modułowego programu nauczania, w którym zajęcia teoretyczne połączone się z zajęciami praktycznymi
  • Zajęcia odbywają się w siedzibie PCKU w Chrzanowie, przy ul. Focha 3 oraz w ZSECh w Trzebini, ul. Głogowa 12 w nowoczesnej pracowni gastronomicznej