TG.04. produkcja wyrobów cukierniczych

TG.04. PRODUKCJA WYROBÓW CUKIERNICZYCH

Absolwent szkoły ponadgimnazjalnej po ukończeniu kursu TG.04 i zdaniu egzaminu zawodowego zdobywa zawód cukiernik. Słuchacz po uzupełnieniu kwalifikacji jeszcze o TG.17 oraz wykształcenia średniego, może uzyskać tytuł technik technologii żywności.

Liczba godzin kształcenia na kursie wynosi 650 godzin dydaktycznych, realizowanych w modułowym programie nauczania.

Treści kształcenia obejmują:

  • gospodarowanie wyrobami spożywczymi
  • użytkowanie wyposażenia oraz przestrzeganie procedur obowiązujących w produkcji wyrobów spożywczych
  • dobieranie i ocena jakości surowców cukierniczych
  • magazynowanie surowców cukierniczych
  • wytwarzanie półproduktów ciastkarskich
  • wytwarzanie ciast i wyrobów z ciast
  • wytwarzanie wyrobów ciastkarskich z mas
  • wytwarzanie tortów, mazurków i bankietówek
  • wytwarzanie wyrobów cukierniczych trwałych
  • wytwarzanie lodów
  • dekorowanie wyrobów cukierniczych
  • konfekcjonowanie i przechowywanie wyrobów cukierniczych
  • posługiwanie się językiem obcym zawodowym
  • przestrzeganie przepisów BHP
  • podejmowanie działalności gospodarczej

Typowe miejsca pracy:

Cukiernik może być zatrudniony w zakładach przetwórstwa spożywczego – produkujących wyroby cukiernicze i ciastkarskie. A także u prywatnych właścicieli ciastkarni, cukierni lub w restauracjach, w hotelach, albo sam otworzyć własną cukiernię.

Tu znajdziesz szczegółowe efekty kształcenia

ORGANIZACJA ZAJĘĆ NA KURSIE

  • Uczestnikiem kursu może być osoba pełnoletnia o dowolnym poziomie wykształcenia
  • Zajęcia na kursie odbywają się co drugi tydzień, w weekendy
  • Nauka odbywa się na podstawie modułowego programu nauczania, w którym zajęcia teoretyczne połączone się z zajęciami praktycznymi
  • Zajęcia odbywają się w siedzibie PCKU w Chrzanowie, przy ul. Focha 3 oraz w ZSECh w Trzebini, ul. Krakowska 12