TG.16. organizacja żywienie i usług gastronomicznych

TG.16. ORGANIZACJA ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH 

Absolwent szkoły dającej wykształcenie średnie, który zdobył kwalifikację TG.07 sporządzenie potraw i napojów po ukończeniu kursu TG.16 i zdaniu egzaminu zawodowego zdobywa zawód technik żywienia i usług gastronomicznych 

Liczba godzin kształcenia na kursie wynosi 422 godzin dydaktycznych oraz 40 godzin praktyki zawodowej realizowanych w modułowym programie nauczania.

Treści kształcenia obejmują:

  • gospodarowanie żywnością
  • użytkowanie  wyposażenia oraz przestrzeganie procedur w gastronomii
  • przechowywanie żywności
  • planowanie i ocena żywienia
  • organizowanie produkcji gastronomicznej
  • planowanie i wykonywanie usług gastronomicznych
  • przestrzeganie przepisów BHP
  • posługiwanie się językiem angielskim zawodowym
  • podejmowanie i prowadzenie działalności gospodarczej
  • praktyka zawodowa

Typowe miejsca pracy:

  • zakłady gastronomiczne
  • firmy cateringowe
  • obiekty hotelowe
  • pensjonaty
  • domy wczasowe
  • jednostki gospodarcze prowadzące działalność gastronomiczną
  • prowadzenie własnej działalności gospodarczej

ORGANIZACJA ZAJĘĆ NA KURSIE

  1. Uczestnikiem kursu może być osoba pełnoletnia o dowolnym poziomie wykształcenia
  2. Zajęcia na kursie odbywają się co najmniej co drugi tydzień, w weekendy
  3. Kurs rozpocznie się 28.09.2019 a zakończy 6.12.2020 roku
  4. Nauka odbywa na podstawie modułowego programu nauczania, w którym zajęcia teoretyczne połączone są z zajęciami praktycznymi
  5. Zajęcia odbywają w się w siedzibie PCKU w Chrzanowie, przy ul. Focha 3
  6. Egzamin potwierdzający kwalifikacje w zawodzie, organizowany będzie przez Okręgową Komisję Egzaminacyjną i odbędzie w budynku PCKU